Meddelare: Sigrid Margreta Bergström  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Brönne

I Gnarp finnes det en gammal fäbodvall, som heter Dalbrandsvallen. Numera ha de inga kreatur där, för där var oknytt. Mer än en gång hände det, att fädobflickorna flyttades på nätterna, så att de vaknade med fötterna i bäcken. De underjordiske hade burit ut dem. - Far min låg en natt i en lada där på vallen. Fick han så höra kreatur komma in på vallen. Då han tittade ut, fick han se en gumma komma med två kor och gå genom ett le, som var ouppstängt (Det egendomliga uttrycket - "ouppstängt" = icke öppnat.). Han hade tagit med sig yxan på kvällen, så att han skulle ha stål hos sig ifall han blev ut för något trolltyg, men han tyckte så säkert, att det var en av granngummorna, som kom, att han brydde sig inte om att kasta yxan över de där korna, men hade han gjort det, så hade han fått behålla dem, för det var de underjordiske, som han såg.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.